Stichting Ons Bedrijf is een organisatie in Barneveld die reeds ruim 30 jaar een plek biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Voor de een betekent dat dagbesteding en voor de ander kan dat betekenen dat zij met een beetje begeleiding op een externe plek kunnen werken.
Hierbij vindt Ons Bedrijf het waardevol dat je zo veel mogelijk zelf de regie hebt en staat men naast elkaar.
Zo gewoon mogelijk op een manier die bij de medewerker en zijn talenten past.
Voor onze doelgroep is het ook belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen. Niet alleen op het gebied van arbeidsvaardigheden, maar ook wat betreft de mogelijkheden om een opleiding te volgen. Wij zijn dan ook voortdurend op zoek naar mogelijkheden om dit te faciliteren. Zo worden er collega bedrijven bezocht om inspiratie op te doen, wij noemen dit ‘gluren bij de buren’.
Wij waren ook op bezoek bij Cordaan in Amsterdam. Een grote zorgorganisatie die in een breed spectrum zorg verleent. Hier hebben wij de Woonhulp ontmoet.
Twee jaar geleden werden wij benaderd door Ruimzicht. Zij waren op zoek naar mensen die hen in de organisatie op de werkvloer konden ondersteunen. Om de mogelijkheden te onderzoeken hebben wij eerst kennis gemaakt en een aantal oriënterende gesprekken gevoerd. Al snel viel de term ‘Woonhulp’ en een idee was geboren.
Er was sprake van een wederzijdse behoefte. Enerzijds kon Ruimzicht de ondersteuning goed gebruiken in het werk, anderzijds zochten wij als Ons Bedrijf een plek waar onze medewerkers in de praktijk konden werken aan de opleiding tot woonhulp. Aanvankelijk zijn we eigenlijk gewoon maar begonnen. We hebben onderzocht welke werkzaamheden passend waren voor onze doelgroep, met welke taken de collega’s van Ruimzicht het meest konden worden geholpen en welke klussen we konden doen toegerust op de opleiding tot woonhulp. Dit hebben we eerst een jaar gedaan. Met onze medewerkers. In aanloop naar de start van de opleiding is er een subsidie toegekend door de gemeente Barneveld. Zij zagen de waarde van het traject in en dit gaf ruimte voor het inbrengen van uren en het maken van opleidingskosten. De opleiding zelf is ingekocht, maar ook hebben we kunnen investeren in randzaken die het volgen van de opleiding voor de studenten makkelijker maakt. Een kanttekening blijft wel dat financiering van dit soort projecten best ingewikkeld kan zijn. Deze uitdaging gaan wij echter niet uit de weg.
1 september 2023 zijn wij gestart met de opleiding Woonhulp. Met 6 studenten. Ramon, Colinne, Thea, Annette, Martijn en Marleen.
Maar wat betekent Woonhulp eigenlijk? De opleiding tot woonhulp leidt mensen op om ondersteuning te bieden in drie zuilen van de zorg, Dat zijn Welzijn, Facilitair en Zorg.
Binnen deze drie zuilen kunnen dertien modules worden behaald. Deze modules zijn afzonderlijk van elkaar te behalen. Als je de opleiding afrondt behaal je een branche geaccrediteerd certificaat op MBO 1 niveau.
Wat dit oplevert is dat mensen die niet in staat zijn een MBO diploma te halen toch worden opgeleid, op passend niveau, en kunnen meewerken op een reguliere plek binnen een reguliere organisatie. Al dan niet met een beetje ondersteuning. Tijdens de opleiding werken de studenten twee dagdelen per week mee bij Ruimzicht. Zo helpen zij mee in de keuken, in de verschillende huiskamers of in het facilitair. Ook leveren zij een bijdrage in de verwerking van het linnengoed. Samen met de collega’s van Ruimzicht, de zogenaamde werkbegeleiders. Midden in de maatschappij, zo gewoon mogelijk.
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en nadert de vakantieperiode. We hebben een mooi jaar achter de rug en onze studenten zijn bijna op de helft van de opleiding Woonhulp.
Met enige trots kunnen we melden dat er inmiddels al verschillende opdrachten zijn afgetekend en deelcertificaten zijn uitgereikt.
Onlangs hebben wij in samenwerking met Ciska, welzijnsmedewerker van huiskamer de Beek, de module bedden verschonen en opmaken afgerond en met Heidi, facilitair medewerker op de Biezen, hebben we het stukje strijken en woonkamer opruimen en dergelijke afgerond.
Onze studenten zijn heel blij met alle collega’s van Ruimzicht die met hen werken en hen begeleiden. Samengevat kunnen we stellen dat er duidelijk sprake is van een win – win situatie.
Naast dat wij met elkaar een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, levert het ondersteuning van de medewerkers van Ruimzicht op en er wordt hen werk uit handen genomen. Onze medewerkers volgen een opleiding, maar belangrijker is het dat de medewerkers, of studenten, hun bijdrage leveren in de maatschappij. Samen met de medewerkers, alle collega’s van ENA Ruimzicht, Stichting Ons Bedrijf en alle andere betrokkenen geven wij hen het gevoel dat zij er toe doen en dat zij worden gezien. Dat vinden wij mooi en daar zijn wij trots op.
We hopen met elkaar dat onze samenwerking een duurzaam karakter blijft houden en wellicht wordt uitgebreid en dat wij in de toekomst de studenten kunnen blijven opleiden met elkaar.
Ga terug naar het overzicht