ARCHIEF VVV keert terug in Barneveld

Ga terug naar het overzicht

ARCHIEF VVV keert terug in Barneveld

ARCHIEF  BK 2016-07-01

VVV keert terug in Barneveld

Na ruim 4,5 jaar kan in Barneveld de VVV-vlag weer uit. In de winkel van Ons Bedrijf aan de Langstraat opent volgende week woensdag een nieuw VVV-agentschap de deuren, nadat het VVV/ANWB-kantoor hier vlakbij eind 2011 verdween. Medewerkers van Ons Bedrijf gaan in het agentschap aan de slag. ,,Bij mijn weten is dat een unieke samenwerking, we hebben er vertrouwen in.”

Dat vertelt directeur Wilma Gorissen van Ons Bedrijf, initiatiefneemster van het agentschap. Achterin De Gewoonste Zaak, een ruimte die eerder dienst deed als kantine, wordt in een open verbinding met de winkel een balie ingericht, met daarnaast een grote kast vol folders, fietskaarten en overige informatie voor toeristen. ,,Medewerkers uit de winkel gaan in het agentschap aan de slag om bezoekers te woord te staan en van informatie te voorzien. Ze worden daarbij bijgestaan door de vaste begeleiding die sowieso altijd al in de winkel aanwezig is.”

Hier is i20160623_164019_resizedn Barneveld behoefte aan, weet Gorissen zeker. ,,Sinds het vertrek van de VVV destijds is er altijd een wens blijven bestaan bij ondernemers, maar ook bij bijvoorbeeld het Toeristisch Aanjaagteam, om zoiets terug te laten keren.” Zo werden als opties wel eens agentschappen in Museum Nairac of in het Schaffelaartheater genoemd, maar die kwamen wegens geldgebrek niet van de grond. Met name in de zomerperiode is er een groeiend aantal toeristen in Barneveld te vinden. ,,Slager Joosten vertelde me onlangs dat hij tegenwoordig wel drie tot vier keer per week mensen in zijn winkel krijgt die vragen waar de VVV zit. Dan zegt hij dat zoiets er in Barneveld niet is, maar dat hij zelf wel een en ander aan toeristische informatie kan vertellen.”

Om Joosten wat te ontzien, is vanaf woensdag dus het nieuwe agentschap een feit. ,,We hebben een officiële licentie aangevraagd én gekregen, dus straks hangt er ook een officiële VVV-vlag aan de gevel. Na de zomer gaan we met de gemeente Barneveld in overleg voor goede bewegwijzering naar het agentschap. Ik denk aan van die bruine bordjes vanaf het punt Langstraat/Raadhuisplein en vanaf station Barneveld Centrum.”

VVV-kantoren en -agentschappen drijven tegenwoordig steeds vaker deels op vrijwilligers. ,,Wat dat betreft is onze combinatie, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het agentschap aan de slag kunnen, vrij uniek. We hebben in de voorbereiding dan ook goed gekeken of dit bij ons zou passen. Zo hebben we veel VVV-punten in de omgeving bezocht, waaronder uiteraard die in Voorthuizen en Garderen, en in het najaar bieden we de werknemers een training aan. Ik denk dat het een superleuke combinatie wordt.” Nog niet alles is rond, maar toch gaat het agentschap nu al open, met de zomervakantie voor de deur. ,,Dat was toch wel onze drive de afgelopen weken. Het zou toch een gemiste kans zijn om pas na de vakantie te starten.”

In combinatie met het agentschap gaat De Gewoonste Zaak ook souvenirs aanbieden die direct gelieerd zijn aan verhalen uit het boek van Dieta Malenstein. Zij schreef voor de Barneveldse Krant een serie historische verhalen, die gebundeld zijn in het boek ‘Er was eens in Barneveld’. ,,Daar zijn bijpassende souvenirs bij ontwikkeld voor elke betalende klant in de winkel. Toeristen krijgen zo kennis over de historische verhalen en kunnen zelf ook de plekken opzoeken waar de verhalen zich afspeelden.”

Het nieuwe agentschap, aan de Langstraat 95, wordt volgende week woensdag om 11.00 uur feestelijk geopend, met een ,,ludieke” openingsact. De openingstijden zijn gelijkgeschakeld met die van de winkel, van maandagmiddag tot en met zaterdag.

Ga terug naar het overzicht