Trots op medewerkers

Ga terug naar het overzicht

Trots op medewerkers

‘Gelderlands meest unieke toeristisch informatiepunt’

In het centrum van Barneveld, naast de bibliotheek, wapperen de vlaggen van Ons Bedrijf.
Als je naar binnen wandelt, kun je allerlei handgemaakte vogelhuisjes bewonderen. Net als folders met informatie over wat er te beleven valt in Barneveld en omstreken, en een aantal plattegronden. Je kunt er een cadeautje kopen. Voor jezelf of voor iemand anders.

In de erachter gelegen huiskamer kan je een ouderwets bakje koffie drinken, terwijl je een praatje maakt met andere bezoekers. Bezoekers die vervolgens willen zien waar ‘het allemaal gebeurt’, kunnen de trap op gaan en het Atelier in. Hier maken de medewerkers/cliënten wat beneden in de winkel is uitgestald.

Inge Meter, al veertien jaar deel van het team van Ons Bedrijf: “We zijn als stichting meer dan trots op onze medewerkers. Zij zetten allemaal hun allerbeste beentje voor om de bezoeker – een Barnevelder of toerist – op de best mogelijke manier van dienst te zijn. De combinatie leer- en werkplek en de nadruk die hier ligt op gelijkwaardigheid is wat Ons Bedrijf Barneveld zo’n bijzonder karakter geeft.”
Ons Bedrijf zet zich in voor mensen die (nog) niet in aanmerking komen voor een reguliere arbeidsplaats. Deze mensen worden begeleid naar werk of houden het bij dagbesteding. Individuele ontwikkeling en welbevinden staan hierbij hoog in het vaandel.

WAARDEVOLLE PLEK
Wilke van Westerneng, die drie jaar bij Ons Bedrijf werkt, zegt: “Je hebt het samen over doelen en plannen. Die kunnen heel klein zijn: van je talent ontwikkelen tot ervoor zorgen dat je elke dag je bed uitkomt.”
De missie van Ons Bedrijf Barneveld komt op hetzelfde neer: ‘Ons Bedrijf ziet jouw mogelijkheden en moedigt je aan, op een positieve en gelijkwaardige manier, om samen te werken aan zelfvertrouwen en eigenwaarde, op weg naar een waardevolle plek in de samenleving’.
De stichting die zich bezighoudt met het stimuleren van creativiteit, benadrukt de gelijkwaardigheid van iedereen. De creativiteit komt volop aan bod in ‘Het Atelier’, boven aan de trap. “Handwerken is voor velen een plezierige bezigheid en de creativiteit, die hiervoor nodig is, kan goed van pas komen bij een toekomstige baan, waarbij de meeste werkgevers creatieve input erg waarderen.
Neem een willekeurige vacature. Waar wordt er niet gezocht naar een medewerker die nieuwe invalshoeken en een berg vindingrijkheid meeneemt?”, merkt Inge Meter op.

Hoe maak je een verhaal over het Pluimveemuseum of Museum Nairac tot een waar sprookje

De producten die de trotse medewerkers en vrijwilligers maken in het Atelier zijn terug te vinden in, en te koop in, de winkel beneden. In de winkel vind je de handgemaakte producten of producten met een lokale achtergrond. Zo zijn er ansichtkaarten, kippenschorten, kunstwerken, de al eerder genoemde vogelhuisjes en diverse streekproducten.
Naast een winkel, huiskamer, inloop en een atelier vind je bij de vestiging van Ons Bedrijf aan de Nieuwstraat ook het vernieuwde toeristisch informatiepunt (TIP). Hier kun je terecht voor de plattegronden en folders. Onder andere de plattegrond van Barneveld van Ons Bedrijf is er te koop. Naast de folders en plattegronden zijn er bij het TIP ook fiets- en wandelkaarten te koop.
De medewerkers van het TIP werken hier aan zowel sociale- als praktische taken. “‘Hoe begroet je een klant?’, ‘Hoe maak je een verhaal over het Pluimveemuseum, Museum Nairac of een van Gelderlands andere toeristische trekpleisters tot een waar sprookje?’. Dit zijn uitdagingen en vaardigheden die de medewerkers van het TIP graag aangaan”, legt Inge Meter uit. “Uiteraard is het ook niet geheel onbelangrijk dat de medewerkers zelf goed geïnformeerd blijven. Onder andere onderzoeksvaardigheden komen hierbij aan bod.”
Als er één boodschap die Ons Bedrijf wil overbrengen, dan is het: “Wees welkom! Wie weet ga je dan weer naar buiten met een aantal cadeaus of andere producten op zak.”

De nieuwe vestiging van Ons Bedrijf aan de Nieuwstraat 31 is geopend op doordeweekse dagen van 9:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Ga terug naar het overzicht