Duurzaam werk in Ons Bedrijf

Ga terug naar het overzicht

Duurzaam werk in Ons Bedrijf

Een machine om dozen mee te versnipperen tot vulmiddel. Dozen die uiteraard eerst zijn hergebruikt. Ons Bedrijf in Barneveld werkt duurzaam. Ook door zonnepanelen op het dak, Led-lampen die zuiniger zijn dan TL en door plakband van papier.

Ons Bedrijf in Barneveld bestaat al ruim 30 jaar. Jongeren en volwassenen krijgen in dit leer-/werkbedrijf de kans om hun unieke talenten te ontwikkelen. Ons Bedrijf werkt samen met lokale instellingen, opdrachtgevers, bedrijven én de gemeente Barneveld. Hout- en metaalbewerking, lassen, schroeven verpakken, creatieve producten maken, inzamelen van textiel en tweedehands spullen: Ons Bedrijf is veelzijdig.

Bert van Ginkel van ons Bedrijf bij de textielinzameling

Coördinator vervoer en magazijn Bert van Ginkel: “Dit is bijvoorbeeld de productieafdeling, daar zijn mensen aan het zagen. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zaagsel uit de zagerij gaat naar iemand met paarden, voor in de paardenboxen. Dat wordt dus ook niet weggegooid. Zo zijn wij het kwijt en die man is blij. We hebben ook een lasserij waar mensen worden opgeleid. Ze krijgen een officieel lasdiploma. Van restmaterialen worden hier nieuwe dingen gemaakt. Dat gebeurt in opdracht. We maken bijvoorbeeld een kacheltje van een oude gasfles, of een lamp van een oud expansievat van een combiketel.”

Jullie werk heeft al veel met duurzaamheid te maken?

“Alle ingezamelde kleding van de gemeente Barneveld wordt in kledingcontainers gestort. Die worden hier neergezet en dan wordt alles door ons uitgezocht. Gisteren is net twee ton opgehaald. Het gaat bijvoorbeeld naar Roemenië of naar tweedehandswinkels. Ook afgedankte huisraad wordt hier bewaard en gesorteerd. De elektronica wordt eruit gehaald voor de afvalscheiding.”

Een medewerker van Ons bedrijf bedient de kartonversnipperaar

Waarom heeft Ons Bedrijf nu een machine om dozen te versnipperen?

“Onze spullen gaan in dozen naar de klant. Er gaat een sticker op: we hergebruiken dozen. Wat na hergebruik nog over is, halen we tegenwoordig door deze machine. Die hebben we daarvoor speciaal aangeschaft. Daarna is het vulmateriaal. We deden het eigenlijk op verzoek van klanten. En het is een goed idee, het is een beetje jammer dat we vroeger apart vulmateriaal kochten. Het scheelt enorm.”

En dat is niet de enige duurzame aanpassing.

“We gebruiken ook papieren plakband, waar katoen in zit voor de stevigheid. Die plakband haal je door een bak met water en dan kun je het gebruiken. Dat is voor onze jongens wel wennen, want het is een nieuw werkproces. Wij hadden zelf in het begin ook onze twijfels, maar het werkt prima. En we gebruiken nu buisfolie in plaats van plastic zakken. Zo kun je zakjes maken op maat. Je snijdt een stuk van die folie af en smelten de onderkant dicht. Daardoor hoeven we veel minder grote zakken te gebruiken, we doen het op maat. Het blijft wel plastic, maar we gebruiken nu in elk geval veel minder. Die grote zakken waren echt zonde.”

Hoe zit het met duurzame energie?

“We leggen nu zonnepanelen op het dak. In totaal zijn het er 314. Daarmee produceren we niet alles wat we nodig hebben aan energie; we werken dan ook in een heel grote hal. De kabels voor de geleiding van de zonne-energie worden door onze jongens zelf gegraven. Dat kunnen ze in hun eigen tempo doen, er is geen haast mee. We hebben op dit moment nog een gas heftruck en we kijken of die elektrisch kan worden. Het is een beetje gekkenwerk om deze heftruck op duur gas te laten rijden als we zelf stroom produceren.”

Ga terug naar het overzicht