Green Side hergebruikt

Ga terug naar het overzicht

Green Side hergebruikt

‘Een klein maar tastbaar begin’

Green Side hergebruikt oude schoolopdrachten voor duurzame notitieboeken

[BARNEVELD] Regio Foodvalley, Stichting Ons Bedrijf en Wagenings initiatief Green Side slaan de handen ineen om bedrijven te voorzien van notitieboeken gemaakt van hergebruikt papier. Begeleide werknemers van Ons Bedrijf zamelen oude schoolopdrachten in bij Barneveldse basisscholen, waarna ze er gepersonaliseerde notitieboeken van maken die onder meer lokale bedrijven kunnen kopen. ,,Bedrijven vinden het geweldig, omdat het een laagdrempelige manier is om te verduurzamen”, vertelt Yuri (…?) van Green Side.

,,Als je het notitieboek openslaat, is er steeds één pagina bedrukt en één pagina leeg”, gaat hij verder. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zomaar een opdracht Engels uit groep zeven tegenkomen. ,,Het idee is ontstaan toen een vriend van de universiteit zijn kast opruimde en heel veel papier tegenkwam. Daarmee ging hij naar de dichtstbijzijnde copyshop, met de vraag of ze van zijn scriptie een notitieboek konden maken.”

[DUURZAAMHEID] ,,Hij kreeg veel gekke blikken, maar toen hij het resultaat aanbood aan bedrijven kreeg hij veel positieve reacties”, legt Yuri uit. ,,Bedrijven zetten er graag hun logo op en gebruiken het als relatiegeschenk. Het is misschien heel wat anders dan zonnepanelen op je dak, maar het is toch een stap richting meer duurzaamheid.”

,,Naast verduurzaming heeft het initiatief ook een sociaal-maatschappelijk effect. Overal waar ik kom, gaan mensen het gesprek erover aan. Men wordt zich bewuster van hoe ze met oud papier omgaan, waardoor we hopen dat ze het op den duur vaker gaan hergebruiken.”

[CIRCULAIR] Het Green Side-initiatief sluit naadloos aan bij de doelstellingen van het samenwerkingsprogramma ‘Living Lab Circulair’ van Regio Foodvalley. Bij dit programma staat de zogenaamde ‘circulaire economie’ centraal, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de verduurzaming van bedrijfsprocessen.

,,De circulaire economie draait in de basis om grondstoffen”, legt Wicha Benus van Regio Foodvalley uit. ,,We zijn veel bezig met hoe bedrijven van fossiele grondstoffen over kunnen gaan op duurzame bronnen, bijvoorbeeld door middel van recyclen en upcyclen (recycling waarbij de waarde van het eindproduct groter is, red.). Het is belangrijk dat ondernemers zich hier bewust van worden, want ze beginnen steeds meer de pijn te voelen van stijgende grondstofprijzen. Dit initiatief is een klein maar tastbaar begin daarvan.” 

[SOCIAAL] Naast het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, heeft het Green Side-initiatief ook een uitwerking op de levens van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en van mensen met een beperking. Zo zet het in Utrecht daklozen en ex-gedetineerden aan het werk en in Wageningen en Barneveld mensen met een verstandelijke of motorische beperking.

,,In Wageningen ben ik al met mensen van de sociale werkplaats langs basisscholen gegaan om papier in te zamelen”, vertelt Yuri. ,,In het begin vonden ze het heel spannend om bij scholen binnen te gaan en te vragen of ze nog oud papier hebben. Nu, zeven maanden later, zeggen ze dat ik niet meer mee hoef en dat ze het zelf wel redden. Tegenwoordig gaan ze helemaal zelfstandig de scholen langs.”

[PAPIERHELDEN] ,,We merken dat onze werknemers trots zijn op wat ze maken voor Green Side”, vertelt Wilma van Ons Bedrijf. ,,Als ze hier net beginnen, zitten ze vaak nog in hun schulp en zijn ze huiverig om stappen naar buiten te zetten, de maatschappij in. Hiermee gaan ze letterlijk weer naar buiten en stappen ze over zichzelf heen, waardoor ze groeien. Ze krijgen het gevoel dat ze er mogen zijn en dat ze ertoe doen.”

,,Het zet mensen weer op hun beide benen en zorgt ervoor dat ze nieuwe vaardigheden ontwikkelen”, vult collega Inga aan. ,,Het woord ‘participatie’ is daarbij heel belangrijk, dat ze het gevoel hebben dat ze een bijdrage leveren aan de maatschappij. We hebben er alle vertrouwen in dat de pilot van dit initiatief in Barneveld gaat lukken.” ,,We noemen ze ook wel onze ‘papierhelden’, omdat we kijken naar wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen”, vervolgt Yuri. ,,Ze genieten van het werk, ze schrijven zelfs hun naam aan het begin van elk notitieboek dat ze maken.”

Ga terug naar het overzicht